Testament
Wanneer je sterft laat je een erfenis na; een nalatenschap. Die nalatenschap of erfenis is het geheel van bezittingen én schulden.
Als je geen testament opmaakt, bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn. Dat zijn dan alleen bloedverwanten, echtgenoot, echtgenote of de geregistreerde partner. Heb je geen familie meer, dan vervallen jouw bezittingen aan de staat.
Door het opmaken van een testament kan je zelf bepalen wie je wat wil nalaten. Hou daarbij wel rekening dat, volgens de regels van het erfrecht, een deel van je nalatenschap sowieso gereserveerd wordt voor de zogenaamde ‘reservataire erfgenamen’ (wettelijke erfgenamen). Over het resterende deel kan je beschikken bij testament om de een of andere erfgenaam te bevoordelen, of (een deel van) je erfenis na te laten aan vrienden, een vereniging of vzw, een goed doel, … Bepaalde goederen of geldsommen die je in je testament nalaat aan een persoon of organisatie wordt een ‘legaat’ genoemd.
Voorwaarden
Iedereen die gezond van geest is, niet onbekwaam verklaard is en 16 jaar of ouder is, kan zelf via testament bepalen hoe zijn goederen na zijn overlijden zullen verdeeld worden.
Soorten testamenten
Er bestaan drie soorten testamenten:
- het eigenhandig (of onderhands) testament: dit testament schrijf, dateer en onderteken je volledig zelf. Er zijn geen getuigen nodig.
- het notarieel (of openbaar) testament: jij dicteert je testament aan de notaris in aanwezigheid van twee getuigen. De notaris schrijft het testament en leest het voor. Daarna ondertekenen alle aanwezigen het.
- het internationaal testament: komt van pas in een internationale context. Je verblijft bijvoorbeeld voor langere periodes in diverse landen of jouw erfgoederen liggen verspreid over diverse landen. Je biedt het aan de notaris aan, die er in de aanwezigheid van twee getuigen een verklaring over opmaakt.
Voor meer informatie over de aanmaak en de geldigheid van een testament kan je langs gaan bij een notaris of een kijkje nemen op de website testament.be.
Voor- en nadelen van elk testament
Het eigenhandig of onderhands testament is het goedkoopst, maar kan verloren geraken of in verkeerde handen terechtkomen. Ook de bewijskracht van een eigenhandig testament is gering.
Het openbaar testament is duurder, maar heeft de meeste bewijskracht. Je kan alvast geen fouten maken met de juridische en technische formulering van het testament. Ook over de bewaring heb je zekerheid. Bovendien staat de notaris na je overlijden garant voor de gewenste uitvoering.
Het internationale testament is nuttig voor een wereldburger en is altijd rechtsgeldig.
Een testament zoeken
Een testament dat bij een notaris wordt neergelegd, wordt aangegeven bij de databank “Het Centraal Register Der Testamenten”. Het mogelijk om de databank te consulteren na een overlijden en zo na te gaan of er een testament of een laatste wilsbeschikking bestaat. Deze opzoeking is gratis.
Om een opzoeking aan te vragen, stuur je een kopie van de overlijdensakte en het aanvraagformulier ingevuld aan de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.
Het Centraal Register zal je dan zo snel mogelijk de naam laten weten van de notarishouder(s) die beschikt over de wilsbeschikking van de overledene die werd ingeschreven in het Centraal Register sinds 1 januari 1977.
Contactgegevens Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat
Bergstraat 30-34
1000 Brussel
T 02 505 08 11
E fednot@fednot.be
Contactinformatie
dienst Burgerzaken - Burgerlijke Stand
Stadhuis
Markt 14
3545 Halen- 013 61 81 20
- burgerlijke.stand@halen.be
Openingsuren
- Vandaag open van 09:00 tot 12:00 (Op afspraak), van 14:00 tot 16:00 (Enkel telefonisch)
- Morgen open van 08:00 tot 12:00 (Op afspraak), van 14:00 tot 16:00 (Op afspraak)