Omgevingsvergunning voor de exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten ('Milieuvergunning')
Op 23 februari 2017 werden de milieuvergunning, de natuurvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning samengevoegd tot de omgevingsvergunning.
WAT IS ER VERANDERD?
- De milieuvergunning was van bepaalde duur. De omgevingsvergunning is van onbepaalde duur. Zo kan de vergunninghouder bedrijfsinvesteringen doen zonder rekening te moeten houden met de vervaldatum van de vergunning. Inspraak van de bevolking en bescherming van mens en milieu blijft wel gewaarborgd.
- De mogelijkheid om de aanvraag tijdens de procedure te wijzigen, moet vermijden dat elk probleem tot het heropstarten van de procedure leidt. Bij ingewikkelde projecten kan de overheid verplicht worden om op vraag van de initiatiefnemer een projectvergadering te organiseren.
- De digitale manier van werken maakt de procedure eenvoudiger, sneller en efficiënter.
OMGEVINGSVERGUNNING VOOR DE EXPLOITATIE VAN INGEDEELDE INRICHTINGEN OF ACTIVITEITEN
Als je in Vlaanderen een bedrijf wilt starten, moet je nagaan of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het exploiteren van ingedeelde inrichtingen of activiteiten. In bepaalde gevallen is er alleen een meldingsplicht. Dat hangt af van het feit of je bedrijf behoort tot klasse 1, 2 of 3 van het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning (VLAREM 1).
Je moet zelf nagaan tot welke klasse je bedrijf behoort. De klassen 1, 2 en 3 duiden op de graad van mogelijke hinder van je bedrijf voor mens en milieu. De indeling in klassen is gebaseerd op de aard en de belangrijkheid van de milieu-effecten.
- Klasse 1 betekent de meest hinderlijke activiteit.
- Klasse 2: minder hinderlijke activiteit.
- Klasse 3: de minst hinderlijke activiteit.
Voorwaarden
Ga eerst na in welke klasse je bedrijf hoort. De VLAREM Wegwijzer helpt je om de klasse van je bedrijf te bepalen. Je komt ook te weten of je een vergunning of een melding nodig hebt, en zo ja, welke vergunning en waarvoor. Je kan ook de meest recente lijst van het VLAREM 1 raadplegen.
Afhankelijk van de klasse, heb je een andere omgevingsvergunning nodig:
- voor klasse 1 en 2 heb je een vergunning nodig,
- voor klasse 3 geldt alleen een meldingsplicht.
Procedure
DOSSIERS OP VLAAMS EN PROVINCIAAL NIVEAU (EERSTE AANLEG)
Alle Vlaamse en provinciale projecten, zijnde
- Vlaamse projecten en projecten over 2 of meer provincies,
- provinciale projecten en projecten over 2 of meer gemeenten,
- ingedeelde inrichtingen of activiteiten van klasse 1,
- meldingen, bijstellingen, … die horen bij bovenstaande projecten,
moeten via het online Omgevingsloket worden ingediend bij de deputatie van de provincie waar de exploitatie zal plaatsvinden.
Na de aanvraag wordt één openbaar onderzoek en één adviesronde georganiseerd. De vergunning wordt toegekend of geweigerd binnen 4,5 maanden.
DOSSIERS OP LOKAAL NIVEAU (STAD HALEN)
De lokale dossiers voor ingedeelde inrichtingen of activiteiten van klasse 2 moeten via het online Omgevingsloket worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen van de stad Halen.
Na de aanvraag wordt één openbaar onderzoek en één adviesronde georganiseerd. De vergunning wordt toegekend of geweigerd binnen 3,5 maanden.
MELDINGSPLICHT
Behoort je bedrijf tot klasse 3? Dan ben je enkel verplicht om dit te melden.
BEROEP TEGEN EEN BESLISSING
Als je vergunning geweigerd wordt, kan je in beroep gaan tegen deze beslissing:
- bedrijven van klasse 1 kunnen beroep aantekenen bij de Vlaamse Regering,
- bedrijven van klasse 2 kunnen beroep aantekenen bij de deputatie van de provincie.
OMZETTING VAN LOPENDE MILIEUVERGUNNINGEN
Voor bepaalde milieuvergunningen kan een exploitant via een eenvoudige procedure in het omgevingsloket de omzetting naar een omgevingsvergunning voor onbepaalde duur vragen. De lopende milieuvergunning moet voldoen aan de onderstaande voorwaarden:
- de milieuvergunning werd verleend voor 20 jaar,
- de omzetting wordt gevraagd tussen de 48ste en 36ste maand vóór het einde van de milieuvergunning,
- de stedenbouwkundige handelingen die noodzakelijk zijn voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting, zijn op het tijdstip van de vraag tot omzetting hoofdzakelijk vergund,
- de vraag tot omzetting vereist geen MER of passende beoordeling,
- noch het betrokken publiek, noch de adviesinstanties dienen een gemotiveerd bezwaar in tijdens de omzettingsprocedure.
In alle andere gevallen moet de exploitant voor het hernieuwen van de omgevingsvergunning een nieuwe aanvraag indienen in het online omgevingsloket.
HULP BIJ AANVRAAG VAN DE VERGUNNING
Hebt je hulp nodig bij de aanvraag van je vergunning? Kom dan even langs bij de Milieudienst op het stadhuis.
Bedrag
Op de aanvragen tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning, melding of verzoek tot bijstelling van de vergunning, meldingen van overdracht alsook andere administratieve stukken, wordt een retributie gevestigd. Hoeveel de retributie bedraagt, hangt af van het dossier dat je indient. De exacte kostprijs kan je terugvinden in het 'Retributiereglement betreffende de omgevingsvergunning' van de stad Halen.
Regelgeving
Milieuvergunningendecreet, VLAREM I, II en III.
Retributiereglement betreffende de omgevingsvergunning
Contactinformatie
Afdeling Grondgebiedzaken - Milieudienst
Milieudienst
Markt 14
3545 Halen- 013 61 81 24
- milieudienst@halen.be
Openingsuren
- Vandaag open van 09:00 tot 12:00 (Op afspraak), van 14:00 tot 16:00 (Enkel telefonisch)
- Morgen open van 09:00 tot 12:00 (Op afspraak)