Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen in Vlaanderen om de 2 jaar, zonder kosten, deelnemen aan het Vlaams Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het Bevolkingsonderzoek kan afwijkingen in een borst al opsporen als ze nog zo klein zijn dat je er zelf niets van merkt. Als borstkanker tijdig wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling en genezing groter.

Logo Bevolkingsonderzoek Borstkanker © CvKO

Voorwaarden

Je kan deelnemen vanaf de eerste dag van het kalenderjaar waarin je 50 wordt tot de laatste dag van het kalenderjaar waarin je 69 wordt.

Procedure

Er zijn 2 manieren om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker:

  • je brengt het ter sprake tijdens het eerstvolgende contact met je arts (huisarts, gynaecoloog of andere). Je arts schrijft dan een screeningsmammografie voor. Neem contact op met een erkende mammografische eenheid om de mammografie te laten uitvoeren,
  • ofwel ga je in op de uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. De uitnodigingsbrief krijg je thuis toegestuurd als je de voorbije 2 jaar geen screeningsmammografie liet nemen.
    In de brief staat meteen een datum, tijdstip en plaats voor een afspraak, die je uiteraard nog kan wijzigen. Er zijn ongeveer 170 mammografische eenheden in Vlaanderen, waaronder enkele mammobielen: rijdende onderzoekscentra. Neem contact op met het Centrum voor Kankeropsporing via het gratis nummer 0800 60 160, als je de voorgestelde afspraak wil wijzigen.

De erkende mammografische eenheden en de info over het Centrum voor Kankeropsporing kan je terugvinden via de website van het Bevolkingsonderzoek.

Bedrag

Gratis voor de doelgroep, op voorwaarde dat je aangesloten bent bij een Belgisch ziekenfonds.

Regelgeving

Het Vlaams beleid inzake bevolkingsonderzoek is bepaald in artikel 31 van het decreet van 21 november 2003 betreffende preventieve gezondheidszorg (B.S. 3 februari 2004), en nader omschreven in het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie (B.S. 19 februari 2009).

Contactinformatie